به گزارش خبرنگار مهر، رونالد دیوید لینگ روانپزشک شهیر انگلیسی در کتاب «خویشتن از هم گسیخته» کوشیده است تجربیات درمانی خود با افراد اسکیزوفرنی را از منظر پدیدارشناسی مبتنی بر فلسفه اگزیستانس تحلیل و تفسیر کند.
از نظر وی، اسکیزوفرنی (جنون) می تواند گونهای از زندگی در یک جامعه تهدیدآمیز باشد که فرد دست به انتخاب آن میزند چرا که قدرت رویارویی با آن را ندارد. برخلاف باور رایج که بر اساس آن، جنون چون اتفاقی بر فرد عارض می شود، تفسیر این کتاب بیانگر آن است که آدمی جنون را چون کوره راهی برای زیستن انتخاب میکند.
همچنین، برخلاف روانپزشکی رسمی که بر اساس آن، جنون ناشی از اختلالی در ارتباط فرد با واقعیت است، لینگ بر آن است که جنون میتواند حاصل تصمیم فرد بر قطع ارتباط خود با واقعیت تهدیدگری باشد که وی یارای مقاومت در برابر آن را در خود نمیبیند. تجزیه و تحلیل دقیق حالات و نشانگان جنون بر اساس این تفسیر، دستاورد ارزشمند این کتاب است.
برجستگی کارلینگ در این کتاب را نباید منوط به آن دانست که او موفق به عرصه توصیف و تبیینی بدیل در باب اسکیزوفرنی شده باشد. بلکه، موفقیت او در آن است که توانسته است بخوبی نشان دهد که علایم و آثار بیرونی اسکیزوفرنی، بسته به چارچوبی که ما برای به قالب زدن آنها فراهم می آوریم، معانی متفاوتی خواهند داشت و بر همین اساس، تعیین ماهیت اسکیزوفرنی نیز به نحو قابل توجهی، در گرو منظری است که ما برای نگریستن به آن بر می گزینیم.
ترجمه اول کتاب خویشتن از هم گسیخته اثر آر.دی. لینگ با ترجمه خسرو باقری استاد تمام فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۴ توسط انتشارات رشد منتشر شده و چاپ ۱۳۹۹ آن با باهای ۷۰ هزار تومان در اختیار مخاطب قرار گرفته است.
نظر شما